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ADVANCE RULING No. KER/ 16 /2018 Dt.19.09.2018 
  

 The applicant is rendering medical services with professionals like 

doctors, nursing staff, lab technicians etc. In GST scenario health care services 

by a clinical establishment, an authorized medical practitioner or para 

medicals have been exempted vide classification 9993. Medicines supplied 

through pharmacy to both inpatients and outpatients under the prescription of 

the doctors are incidental to the health care services rendered in the hospital 

and beyond the ambit of taxation. Hence the petitioner sought for an advance 

ruling on the liability of hospital under GST Act on the supply of medicines and 

allied items through the pharmacy. 

The authorized representative of the hospital was heard.  It is stated that 

the medicines and surgical items supplied through the pharmacy to the 

patients under medical prescription of doctors is entitled to exemption, being 

health care services. No medicines are sold to customers who do not consult 

doctors either as inpatient or as outpatient. The medicines supplied through 

the pharmacy is incidental to the health services rendered in the hospital. The 

pharmacy is meant exclusively for dispensing medicine and consumables to the 

inpatients or outpatients. No medicines or allied items are sold to outsiders 



who come with the prescription from outside doctors. Medicine sale is 

restricted only to the patients who take registration in the hospital. Under pre-

GST period there were several decisions pertaining to the point that the supply 

of medicines, surgical items, x-ray etc. to the patients in the course of 

treatment by hospital cannot be said to be sale. 

The issue was examined in detail.  Health care services provided by a 

clinical establishment, an authorized medical practitioner or para medics are 

exempted vide Sl.No.74 of Notification No.12/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017. 

The word ‘clinical establishment’ means a hospital, nursing home, clinic, 

sanatorium or any other institution by whatever name called, that offers 

services or facilities requiring diagnostics or treatment or care for illness, 

injury, deformity, abnormality or pregnancy in any recognized system of 

medicines in India or a place established as an independent entity or a part of 

an establishment to carry out diagnostic or investigative services of diseases. 

Pharmacy is an outlet to dispense medicines or allied items based on 

prescriptions.  Patients are admitted to a hospital only when they are extremely 

ill or have severe physical trauma. As far as an inpatient is concerned, hospital 

is expected to provide lodging, care, medicine and food as part of treatment 

under supervision till discharge from the hospital. Inpatients receive medical 

facility as per the scheduled procedure and have strict restriction to ensure 

quality/quantity of items for consumption. Hence the medicines or allied goods 

supplied to inpatients are indispensable items and it is a composite supply to 

facilitate health care services and is not taxable.  

Whereas an outpatient is concerned, hospital gives only prescription, 

which is only advisory in nature. The patient has absolute freedom to follow the 

prescription or not. Similarly, there is freedom to procure the medicines or 

allied items prescribed, either from the pharmacy run by the hospital or from 

medicine dispensing outlets. Hospital reserves no control over his continuous 

treatment. As far as an outpatient is concerned there is no difference in 

procuring medicine either from the dispensing outlet within the hospital or 



from outside the hospital. In both places, medicines are dispensed based on 

prescriptions. Hence there is no privilege for the hospitals that are dispensing 

medicine to outpatients. Therefore pharmacy run by hospital dispensing 

medicine to outpatient or bye standers or others can be treated as individual 

supply of medicine and not covered under the ambit of health care services. 

Hence such supply of medicines and allied goods are taxable. 

Vide clarifications issued based on the approval of 25th GST Council 

Meeting held on 18-01-2018 [F.No.354/17/2018-TRU Dt.12-02-2018], it was 

clarified that food supplied to the inpatients as advised by the 

doctor/nutritionist is a part of composite supply of health care and not 

separately taxable. Other supplies of food by hospital to patients not admitted 

are taxable. The same principle is applicable in the case of dispensing of 

medicines also. 

In view of the observations stated above, the following rulings are issued: 

i) The supply of medicines and allied items provided by the hospital 

through the pharmacy to the in-patients is part of composite supply 

of health care treatment and hence not separately taxable.  

 

ii) The supply of medicines and allied items provided by the hospital 

through the pharmacy to the out-patients is taxable.  
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